Η περίεργη αλλαγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που δεν γνωρίζαμε! « Aitoloakarnania 247

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

ΤΟΠ NEWS

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Η περίεργη αλλαγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που δεν γνωρίζαμε!

Κατηγορία Γυναίκα στις   5:00 π.μ.  |  Τρίτη 12 Ιουνίου 2018


Οι σωματικές αλλαγές αλλά και ορισμένες ψυχικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της...
εγκυμοσύνης είναι συμπτώματα που τα γνωρίζεις και λίγο-πολύ τα περιμένεις. Ωστόσο, αυτήν την αλλαγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν την περιμέναμε ποτέ!
Η αλλαγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τόσο στο σώμα όσο και στο ψυχικό σου κόσμο είναι κάτι που σε “ταρακουνάει”, κάπου-κάπου σε φρικάρει και μετά απλά το παίρνεις απόφαση και το συνηθίζεις. Ωστόσο, τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως συμβαίνει ακόμα μια αλλαγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Μειώνεται η φωνή τη γυναίκας!

Κι, όμως, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλάζει η φωνή μιας γυναίκας, μειώνεται αλλά μην αγχώνεσαι γιατί αυτό είναι προσωρινό.

Παράλληλα, οι φωνές των γυναικών μπορούν να αποκαλύψουν ορισμένες ενδείξεις για τη γονιμότητά τους. Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι η συχνότητα της γυναικείας φωνής μειώνεται μετά την εμμηνόπαυση έως και 35Hz. Ωστόσο, πιο πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως ο τόνος της φωνής μπορεί να αυξηθεί κατά την ωορρηξία και να μειωθεί κατά την εγκυμοσύνη.

Αυτή η φωνητική αλλαγή διαρκεί μόνο για ένα χρόνο περίπου και στη συνέχεια η φωνή της γυναίκας επανέρχεται στα επίπεδα πριν από την εγκυμοσύνη.  Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ενώ πολλές (μια από τις οποίες είναι και η Adele) έχουν ισχυριστεί πως το έχουν βιώσει.

Η μελέτη των μακροπρόθεσμων αλλαγών στη φωνή δεν είναι εύκολη υπόθεση και προηγούμενες μελέτες περιοριζόταν στη σύγκριση των φωνών διαφορετικών ομάδων γυναικών (έγκυος και μη έγκυος) ή τη μέτρηση της φωνής μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια τριμήνων. Και καθώς εστίαζαν στην εγκυμοσύνη, αγνοούσα το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα μετά τον τοκετό.

Στη νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Evolution and Human Behaviour, επικεντρώθηκαν στα ηλεκτρονικά αρχεία συνεντεύξεων γυναικών που είχαν καταγραφεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πρώτη εγκυμοσύνη. Συγκέντρωσαν ηχογραφήσεις φωνών 10 χρόνων από κάθε νέα μητέρα και έκαναν σύγκριση τον τόνο της φωνής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τον τόνο της φωνής μέχρι και 5 χρόνια πριν από τη σύλληψη και 5 χρόνια μετά τον τοκετό.

Συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 600 ηχογραφήσεις από 20 μητέρες και 20 γυναίκες που δεν είχαν γεννήσει ποτέ. Τα κλιπ αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας το Praat ένα δημοφιλές λογισμικό ακουστικής ανάλυσης για τη μέτρηση του ανθρώπινου λόγου.

Τι βρήκαν;
Ο μέσος όρος και ο ελάχιστος τόνος κάθε γυναίκας έπεσαν 14Hz μετά την εγκυμοσύνη. Ο μεγαλύτερος τόνος μιας νέας μαμά μειώθηκε επίσης κατά 44 Hz. Οι νέες μαμάδες είχα πιο μονότονες φωνές και οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να αποδοθούν στη γήρανση.

Πώς ερμηνεύεται αυτή η αλλαγή στη φωνή;
Αν και τα δεδομένα δεν μπορούν να εξηγήσουν ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, ένας πιθανός ένοχος είναι οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, ιδιαίτερα της τεστοστερόνης, του οιστρογόνου και της προγενεστερόνης. Οι αναλογίες σε αυτά τα επίπεδα των ορμονών κυμαίνονται καθ’όλη τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου και έχουν άμεση σχέση με τη φωνή.

Αυτές οι ίδιες ορμόνες αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πέφτουν απότομα μετά τον τοκετό. Και έχουν άμεση επίδραση στη φωνή μας ενώ μπορεί να έχουν έμμεσες επιπτώσεις στην παραγωγή φωνής επηρεάζοντας τις κινητικές και αισθητικές διαδικασίες στον εγκέφαλο που εμπλέκονται στον έλεγχο του λάρυγγα.

Φυσικά, κάθε νέα μητέρα γνωρίζει πως το να θηλάζεις ένα βρέφος μπορεί να σε εξαντλήσει σωματικά και διανοητικά, οπότε η πτώση στον τόνο της φωνής μπορεί να οφείλεται και στην κόπωση.

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html