Συναγερμός: Επικίνδυνα τρόφιμα που τρώμε πλαστικό μαζί! Προσοχή « Aitoloakarnania 247

Translate

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

ΤΟΠ NEWS

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Συναγερμός: Επικίνδυνα τρόφιμα που τρώμε πλαστικό μαζί! Προσοχή

Κατηγορία Υγεία στις   12:30 π.μ.  |  Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Συναγερμός: Επικίνδυνα τρόφιμα που τρώμε πλαστικό μαζί! Προσοχή
Αρχική Πρέπει να διαβάσετε

Συναγερμός: Επικίνδυνα τρόφιμα που τρώμε πλαστικό μαζί! Προσοχή
SOS!
19 Μαρτίου 2019 11:19
Συναγερμός: Επικίνδυνα τρόφιμα που τρώμε πλαστικό μαζί! Προσοχή

Συναγερμός στην αγορά με επικίνδυνα τρόφιμα στην αγορά που τρώμε μαζί και πλαστικά! Όσα πρέπει να γνωρίζετε... Τι ισχύει για τα κατεψυγμένα τρόφιμα;

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό -και σίγουρα προκαλεί ανησυχία- αλλά είναι μια πραγματικότητα: το πλαστικό αποτελεί πλέον… μέρος της διατροφής μας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης και της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Αυστρίας ανακάλυψαν μικροσκοπικά ίχνη πλαστικών σε όλα τα δείγματα κοπράνων που ανέλυσαν.

Τα μικροπλαστικά είναι μικρά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των πέντε χιλιοστών. Είτε χρησιμοποιούνται για ειδικούς σκοπούς σε διάφορα προϊόντα, είτε προέρχονται από τη διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών στο περιβάλλον.

Συναγερμός: Επικίνδυνα τρόφιμα που τρώμε πλαστικό μαζί! Προσοχή

Εισέρχονται στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία, μεταξύ άλλων επιδρώντας στο ανοσοποιητικό σύστημα ή συμβάλλοντας στην μεταφορά τοξικών χημικών και παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα.

Η κατανάλωση τροφίμων που διατηρούνται σε πλαστικές συσκευασίες, καθώς επίσης νερού και αναψυκτικών από πλαστικά μπουκάλια, είναι βασική αιτία διείσδυσης των μικροπλαστικών στον ανθρώπινο οργανισμό από το στόμα.

«Είναι η πρώτη έρευνα του είδους της και επιβεβαιώνει αυτό που υποπτευόμασταν εδώ και καιρό, ότι τα πλαστικά τελικά φθάνουν στο ανθρώπινο έντερο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής. «Αυτό», πρόσθεσε, «γεννά ιδιαίτερη ανησυχία για το τι μπορεί να σημαίνει, ιδίως για τους ασθενείς με γαστρεντερικές παθήσεις.

Τα πιο μικρά σωματίδια μικροπλαστικών είναι ικανά να διεισδύουν στην κυκλοφορία του αίματος, στο λεμφικό σύστημα, ακόμη και στο ήπαρ. Πρέπει πλέον να κάνουμε περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη υγεία».

Εκτιμάται ότι το 2% έως 5% όλων των πλαστικών καταλήγουν στις θάλασσες, όπου καταναλώνονται από τα ψάρια και τους άλλους θαλάσσιους οργανισμούς, με αποτέλεσμα να εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και να επιστρέφουν στους ανθρώπους, αλλά αυτή τη φορά στο στομάχι τους. Σημαντικές ποσότητες μικροπλαστικών έχουν ανιχνευθεί στους τόνους, στους αστακούς και στις γαρίδες.

Συναγερμός: Επικίνδυνα τρόφιμα που τρώμε πλαστικό μαζί! Προσοχή

ΕΦΕΤ: Τρόφιμα θάνατος στην αγορά! Προκαλούν καρκίνο...
Σχεδόν μία στις 10 επιχειρήσεις από όσες ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) έλεγξε μέσα στο 2018 δεν τηρούσε τη νομοθεσία όσον αφορά τα τρόφιμα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης με τη νομοθεσία, το 50,2%, αφορούσε τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (μαζικής εστίασης), στις οποίες όμως πραγματοποιήθηκαν αναλογικά και οι περισσότεροι έλεγχοι.Το 41% των παραβάσεων που εντοπίστηκαν αφορά τη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής, το 20,8% το σύστημα HACCP το οποίο είναι υποχρεωτικό να τηρείται, το 19,2% τη μη σύννομη επισήμανση των προϊόντων, το 10,2% μη ασφαλή προϊόντα και το 2,4% νοθευμένα προϊόντα ή περιπτώσεις εξαπάτησης του καταναλωτή.

Κατά το έτος 2018, οι επιθεωρητές του ΕΦΕΤ πραγματοποίησαν 8.987 ελέγχους σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων τροφίμων, με συχνότητα που υπαγορεύεται κατά βάση από ανάλυση της επικινδυνότητας, την οποία πραγματοποιεί ο οργανισμός κατ’ εφαρμογή των προτύπων του ευρωπαϊκού οργανισμού (EFSA). Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν 6.472 τακτικοί έλεγχοι (ποσοστό 72% των διενεργηθέντων ελέγχων). Οι επανέλεγχοι, 2.052, ανήλθαν στο 22,8% και η διαχείριση έκτακτων περιστατικών, 463, στο 5,2%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ελέγχων 39,8% πραγματοποιήθηκε σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (καφετέριες, καταστήματα μαζικής εστίασης), το 22,6% σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου πώλησης τροφίμων, το 15,5% σε επιχειρήσεις που παρασκευάζουν και συσκευάζουν τρόφιμα, το 17,9% σε παρασκευαστές που πωλούν στη λιανική και το 4,2% σε χώρους όπου αποθηκεύονται και μεταφέρονται τρόφιμα.

Σε 544 επιχειρήσεις, δηλαδή ποσοστό 8%, διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας. Μετά τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης που κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό παραβάσεων (50,2%), ακολουθούν οι παρασκευαστές λιανικής με ποσοστό 16,6%, η λιανική με ποσοστό 14,8%, οι παρασκευαστές – συσκευαστές με ποσοστό 14,6% και τα σημεία αποθήκευσης με ποσοστό 3,8%. Συνολικά έγιναν 164 κατασχέσεις μη ασφαλών τροφίμων (72 τόνοι προϊόντων), ανεστάλη η λειτουργία 4 επιχειρήσεων, επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις σε 554 επιχειρήσεις και ποινικές κυρώσεις σε 31 επιχειρήσεις.

Ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν προμηθεύονται τρόφιμα και σε περίπτωση υποψίας παραπλάνησης να επικοινωνούν με τον φορέα!
Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...

google-site-verification: googledd843cc8cd9e15a6.html